torsdag den 15. maj 2014

Spis dit ukrudt!

Vi kender vidst alle skvalderkål, mælkebøtter og brandnælder som irriterende ukrudt, der måske ikke er de mest velkomne gæster i vores haver . Jeg fangede min mor i, her den anden dag, i at plyndre
vores ukrudt ned i haven, hvor jeg så måtte tage fat i hende, og fortælle at det ganske vidst også kan bruges i f.eks. salater, og faktisk er ganske sundt. 


Skvalderkål – godt for maven
Skvalderkål spirre netop nu, og du kan være heldig at finde friske skud faktsik helt til september.

Skvalderkål kan erstatte krydderurter eller spinat i de fleste retter – og så er de fulde af vitaminer – bl.a. C-vitamin og B-vitaminer. Det smager af lidt gulerod og peber.

Før I tiden blev skvalderkål oftest brugt til fordøjelses problemer gigt og blærelidelser.

Mælkebøtte – renser ud I systemet og er godt for huden
En af de mest kendte ukrudtsplanter i græsplænen, mælkebøtten, kan minsandten også spises. Både de friske grønne blade og blomsterne både pynter og smager i salaten – og så er den også fuld af viteminer og mineraler.

Mælkebøtte saft er gavnligt for leveren og nyren. Mælkebøttesaften er kendt for at hjælpe mod gigt og hudlidelser, netop fordi lever, galdeblæren og nyrerne bliver stimuleret til at rense ud.

Har endnu ikke prøvet: At riste rødderne af mælkebøtten, som kan bruges som en kaffe erstatning og lave en basisk te ved at tørre ladende.

Brændnælder – Mod Betændelse
Brændenælden har et højt indhold af flavonoider, der kan bekæmpe betændelsestilstande. Derfor bliver ukrudtet også brugt mod gigtlidelser. Brændenælden været brugt til alt fra bedre blodomløb og urinvejslidelser. Planten indeholder også rigtig mange mineraler og vitaminer til gavn for kroppen.

Du kan tilberede ukrudtet til brændenældesuppe og som erstatning for spinat – faktisk er brændenælden en knoglevenlig erstatning.

Brug handsker når du plukker ved stilken af brændnælden og efterfølgende kog den I en halv times tid. Efter vil de ikke brænde, men blot gave din krop.

Har du prøvet at tilføje ukrudt i dine salater eller opskrifter? 

Mette

Ingen kommentarer:

Send en kommentar